לא זוכרים האם שילמו לשדכן את המגיע לו

שאלה:

שלום להרב,

שאלה: מעשה בחתן שהיה במצב קצת דחוק ובעת שידוך שאל אם אפשר לשלם אלף דולר במקום אלפיים, ולא זוכר אם אמרו לו שהיה אלפיים לזוג או אלפיים לכל אחד, ועתה הכל מצליח חוץ מן בעיה להתעבר.

שאלו דבר כזה להרב משה פנייסטיין והיה שזוג לא נתנו מתנה לשכדנים. אולם כאן שילמו אלפיים דולר, ולא זוכר הלתן עם בקשו לו אלפיים ולכלה גם כן או אם היה אלפיים לזוג פירושו כל אחד נותן אלפיים. הזוג נתן כל אחד אלף דולר.

טוב לשאול השדכן, מ"מ שאלו במקרה שאם לא יזכרו אם הסכום היה אלף או אלפיים לכל אחד מה יעשו? ואם יאמר שמוחל אלף שאם היה זה ממש אלפיים לכל אחד האם זה יועיל או יש לתת מכל מקום אם יתברר שכך היה מה שדשרו?

יורנו רבינו הדרך הנכונה.

ברכה והצלחה

תשובה:

שלום רב,

אם השדכן זוכר שסוכם 2000, ודאי חייבים לו, משום שיש כאן ודאי חיוב וספק בפטור, וברי ושמא באיני יודע אם פרעתיך חייב. אולם אם גם השדכן אינו זוכר, ואין כאן מצב של לא הוה ליה למידע, אז הדין הוא באיני יודע אם פרעתיך בשמא ושמא שהוא פטור בידי אדם, ויתכן שיהיה חייב בידי שמים. וכל אופן אם הוא מוחל ודאי שאין כל בעיה.