מקושש עצים – מהיכן היה להם עצים?

שאלה:

בס"ד
שלום לכבוד הרב
מהיכן היה למקושש עצים לקושש עצים ביום השבת?
היה להם שדות ועצים?
ראיתי שבאר מרים היתה משקה וגדלו עצים אך הבאח דרשוים כותב בפרשה שלנו קורח שלא היה להם שדות כלומר בעניין הדרוש שקורח התלונן על תרומות ומעשרות וכו….
אז היה להם שדות או לא?

תשובה:

שלום רב,

הגמרא בשבת צו,ב מביאה: "אמר רב יהודה אמר שמואל: מקושש, מעביר ארבע אמות ברשות הרבים הוה. במתניתא תנא: תולש הוה. רב אחא ברבי יעקב אמר: מעמר הוה". כלומר קושייתך היא רק לפי הדעה שהוא היה תולש, כי בין אם נאמר מעמר ובין אם נאמר מעביר ד"א ברשות הרבים, ניתן לומר שהיו עצים במדבר שהביאו איתם גם כדי לבנות את המשכן וכד'. אבל לפי הדעה שהוא היה תולש צריכים לומר שזה היה מבארה של מרים, למרות שלכאורה עפ"י המדרש זה היה לפני בארה של מרים. זאת אומרת שחלק מהמדרשים הולכים לפי מד"א שהיה מוציא מרשות לרשות או מעמר, וחלקם לפי המדרש שבארה של מרים היה מצמיח שדות. ואולי כך יש לפרש את המעשה של קורח שהיה לפני בארה של מרים.