נטילת ידיים לאחר ליטוף כלב / שימוש בספר ללא רשות מפורשת

שאלה:

שלום כבוד הרב יש לי שאלה
אח שלי שאל שאלה אם מלטפים כלב האם זה נחשב שהיד של הבן אדם מלוכלכת שהוא צריך לשטוף ידיים בשביל לברך על מים?
ועוד שאלה כבוד הרב האם צריך לבקש רשות מבן אדם כדי לקרוא מתוך ספר של משהוא אחר?
והאם צריך ליטול רשות מבן אדם כדי לקרוא מספר שלו במקרה שידוע שלא אמור להיות אכפת לו כמו ספר של אח או חבר?

תשובה:

שלום רב,

א. בכף החיים סי' ד ס"ק פא הביא מהיפה ללב שצריך נטילה לאחר כל נגיעה בבעל חיים טמא.

ב. אם נזהרים בזה ובטוחים במאת האחוזים שהוא מרשה מותר.

מקורות:

ב. עיין ש”ך חו”מ סי’ שנח סק”א שסובר שמותר לקחת אם בטוחים שהבעלים ישמחו. בשו”ע הרב הלכות מציאה סעיף ד חולק על הש”ך ואוסר גם במקרה זה ומסיים “וצריך להזהיר לרבים שנכשלין בזה מחמת חסרון ידיעה”. ועיין שם בקונטרס אחרון. וכן בקיצור שו”ע סי’ קפב סעיף יג העתיק דבריו אות באות. כל זה לעניין לקחת דבר או להשתמש שימוש המחסר, אבל להשתמש שימוש שאינו מחסר מותר אם בטוחים במאת האחוזים שהבעלים מסכימים, עיין בשו”ע הרב חו”מ הלכות שאלה סעיף ה ועיין בקובץ עומקא דדינא ח”א עמוד לג והלאה.