נזק בחפץ מושכר שנעשה תוך כדי שימוש סביר

שאלה:

בני שכר טרמפולינה ביתית (מתקן מתנפח) לקיטנה, המתקן הונח בתוך הבית על מרצפות, בהשגחה של מבוגר, מספר הילדים שהשתמשו בו היה מועט הרבה פחות מהמותר, בקיצור לא היתה כאן פשיעה. במתקן נתגלה קרע.
יש לציין: א. לטענת הילדים הם ראו את הקרע מיד כשנפחו את המתקן בפעם הראשונה.
ב. השימוש במתקן לא ניזוק, המתקן מתנפח ללא דופי.
ג. לטענת המשכיר המתקן נבדק על ידו לפני שניתן ולא היה בו קרע.
שאלתנו:
המשכיר דורש מתקן חדש, או תיקון ע"י החלפת כל החלק הכרוך בעלויות רבות כ500 ש"ח.
בבירור שערכנו אצל משכירים גדולים נוספים הוברר לנו שמתקן זה יש לו בלאי גדול, הדבר מוכר שבשימוש סביר נוצרים קרעים והם לא דורשים תיקון ע"י המשתמשים אלא הם עצמם מתחזקים זאת.

מה דעתו של הרב, האם אנו מחוייבים לתקן את הנזק בעצמנו? להשתתף בתשלום הנזק? תשלום חלקי/מלא?

תודה רבה!

תשובה:

שלום רב,

אם המתקן לא ניזוק אז מה הנושא? אני מבין שיש כאן נזק, ואם כך התשובה היא כדלהלן:

אם הייתה שמירה של מבוגר כל משך הזמן שהילדים התעסקו עם זה ולא ידוע על נזק שקרה או פשיעה בשמירה אתה פטור (שו"ע סי' רצא)

אם לא היית מעורב בשכירות, והכל נסגר עם הבן הקטן שלך שהוא פחות מגיל 13 אתה ודאי פטור משום שקטנים אינם מתחייבים בשמירה

גם אם לא, במקרה שבעל המתקן השכיר על דעת כן שהילדים ישחקו בזה ללא השגחת מבוגר אתה גם כן פטור כיוון שעמדת בתנאי השמירה

אם הכוונה הייתה שתשמור כל הזמן  כיוון שמסרת את החפץ לילדים ויש ספק שמא זה קרה מחוסר השגחה על  החפץ  וכדומ' עליך לשלם לו (ש"מ גם לדעת הקצוה"ח שם).