אדם שנשבע מעצמו בבית דין בזמנינו שלא משביעים

שלום להרב,

שאלה: כבר שאלתי אתיכם וכבר אמר גם גדול עיר שלי גם כן שהיום אין משביעים שום שבועה בב"ד. רציתי לדעת מכבודכם מ"מ אם אדם ישבע כשהוא בב"ד כדי להפטר, כיון שאנו לא משביעים היום, האם שבועה זו יש לה שום תוקף? או נחשב שבועת שוא?

אדם שמנסה להפטר את עצמו דרך שבועה היום אע"פ שיודע שאין משביעים האם נחשב כמשיהו שקופץ להשבע ואין כלום בשבועתו או יש אפשרות שיפטור את עצמו?

תודה ברכה והצלחה לכם ולכולם
שלום,

תשובה:

שלום רב,

אני מתנצל על האיחור במתן התשובה,

העובדה שהיום לא משביעים לא גורמת שבדיעבד השבועה לא תקיפה.

לגבי עצם הדין אם אדם קפץ ונשבע אם יצא בכך את שבועתו, הרי זה תלוי במחלוקת. לכאורה, אם אמר שנשבע על דעת בית דין ואחז בס"ת או בתפילין בשעת השבועה יצא לכל הדעות. כמו כן, רוב שבועות היום הן 'שבועת היסת' שודאי יצא גם אם נשבע מעצמו.

מקורות:

תלוי במחלוקת רש"י ור"ח בגיטין דף לה ע"א לגבי קופצת ונשבעה אם צריכה להישבע שוב, ועיין בבית יוסף חו"מ סי' פז ובד"מ שם אות ז.