חשש מקידושין בגיל קטן

שאלה:

שבוע טוב.
יש לי שאלה שמטרידה אותי .
כשהייתי ביסודי לפני יותר מ10 שנים אני כמעט בטוחה שהייתי פחות מגיל 12 ילד אחד שהיה קטן ממני אמר לי הרי את מקודשת … ולפי מה שאני זוכרת הביא לי טבעת של חברה . היו איתנו רק שתי בנות שהיו בגילי לא זכור לי עוד אנשים שהיו מסביב.
ועכשיו כשאני נשואה אני מפחדת שכאשר אני יהיה בהריון יהיו לזה השלכות

תשובה:

שבוע טוב,

את יכולה להיות רגועה אין כל חשש לקידושין.

א. אם היית אכן פחות מגיל 12 אינם יכולה לקבל קידושין על דעת עצמך ללא אביך. – קטנה עד גיל 12 וחצי היא ברשות אביה לגבי קידושין. ורק אם האב שבע שהיא קידשה את עצמה והתרצה חוששים לקידושין, אם האב לא היה שותף כלל לא חוששים לקידושין כלל.

ב. סיבה נוספת – את מציינת שהילד היה קטן ממך – כלומר, פחות מגיל 13 אז קידושיו אינם קידושין. (אמנם ראה בשו"ת נודע ביהודה קמא אבה"ע סי' נב-נד שם האריך לומר שקידושי קטן תקפים כשיגדיל – כמו לאחר ל'. ואין כאן המקום להאריך בסוגיה זו).

ג. סיבה נוספת – לפי מה שאת מציינת לא היו שם אנשים נוספים מלבד עוד שתי בנות שהן אינם כשרות לעדות. ואם אינם זוכרת על אנשים נוספים כנראה שלא היה לכן חשיבות דווקא שיהיו שם אנשים נוספים וזו סיבה נוספת לומר שהקידושין אינם תקפים (ראה שו"ע אבה"ע סי' מב סעי' ד').

ד. מלבד כל זה מאחר שהיום את נשואה גם אם היית אומרת בפירוש שקיבלת קידושין כשהיית קטנה לא היית נאמנת על כך.

מכל הסיבות הללו, ואפשר שישנם סיבות נוספות כמו הבעלות של הטבעת ועוד אינך צריכה לחשוש כלל וכלל.