הפרשת חלה מסופגניות

שאלה:

בס"ד
כיצד יש להפריש חלה מעיסה שכולה מיועדת לטיגון סופגניות ?

תשובה:

שלום רב

מעיקר הדין, עיסה המיועדת לבישול או לטיגון בשמן עמוק אינה חייבת בחלה [אטריות סופגניות וכו’] אולם, לכתחילה ראוי להפריש מבצק זה חלה ללא ברכה.

[היום מצוי שאופים סופגניות ולא מטגנים, ובזה כמובן הדין שונה].

מקורות:

ראה שו”ע יו”ד סי’ שכט סעי’ ד ובש”ך ופתחי תשובה שם. הסיבה להחמיר ולהפריש, הוא משום שיטת רבינו תם, שסבר שעיסה עבה [כלומר בצק סמיך ולא נוזלי], אף שנעשה לבישול חייב בחלה, ואף שאין הלכה כדבריו ראוי להחמיר בכך לכתחילה. נידון מעניין הובא בפוסקים לענין קוגל אטריות שתחילתו בישול, ולאט לאט הנוזלים מתאדים והוא נאפה בסיר [אפייה אינה דוקא בתנור, אלא כל בישול ללא נוזלים נחשב אפייה לענין זה]. דעת הגרי”ש אלישיב שבגמר האפייה הקוגל מתחייב בחלה, אולם, מנהג העולם שלא כדבריו. לדברי הגרי”ש אלישיב, גם אם הפרישו חלה מהאטריות במפעל אינו מועיל, כיון שבאותה שעה היו מיועדות לבישול שאינו מחוייב בחלה, ויש להפריש שנית.