כבד שנצלה במחבת והועבר לכלי חרס

שאלה:

שלום וברכה,
בטעות טיגנו כבד עם שמן על מחבת עם ציפוי אימל.
מה הדין המחבת?
העבירו את הכבד לקערה מחרס. הגישו לשולחן ומהקערה העבירו לצלחות פורצלן.
מה דין של קערה וצלחות?
תודה רבה

תשובה:

שלום רב

את המחבת יש להכשיר כיון שבלעה מהדם. לגבי שאר הכלים יש להקל.

מקורות:

על כבד לא מוכשר שנצלה במחבת ראה שו”ע יו”ד עג א שהכבד מותר באכילה והמחבת אסורה, וכן פסק ביחוה דעת ב נא, אולם בס’ זבחי צדק כתב שגם השולחן ערוך לא הכשיר אלא במקום שיש הפסד מרובה או לכבוד שבת. כמו כן ראה בכף החיים שם שגם לדעת המכשירים יש לרחוץ את הכבד לפני האכילה. אם בישל כך את הכבד עם מאכלים אחרים רק הכבד מותר והם אסורים.

ולכן, כיון ש"דבר גוש" הוא חומרא, ויש סוברים שכלי שני גם בגוש אינו מבשל, ומדובר בהפסד, כיון שמדובר בכלי חרס שלא מועילה להם הכשרה, לגבי שאר הכלים יש להקל.