קניית בית כנסת של רפורמים / קדושת ס"ת שלהם

שאלה:

בית כנסת של רפורמים עומד לימכר. האם מותר להרוס את כל הבנין בלי לחשוש לשום קדושה למשל לקדושת הארון בו מונחים כעת ס"ת שאולי נלקחו מאנשים כשרים? ומה עם השולחן בו מונח הס"ת בשעת הקריאה שלהם?

תשובה:

שלום רב,

להרוס את הבנין פשיטא שמותר, אין בזה שמץ קדושה. אבל כפי שכתבתם יתכן שאת הס"ת שלהם הם קנו מאנשים כשרים שכתבו את זה בקדושה (למרות שודאי היה אסור למכור להם), וא"כ גם הס"ת ודאי נשאר בקדושתו למרות שהם חיללוהו. וכך נפסק בשו"ע (או"ח סי' לט סעי' ה'): "נמצאו ביד אפיקורוס ואין ידוע מי כתבן, יגנזו". וראה שם במשנה ברורה שמספק אסור לשורפו. וא"כ גם הארון שבו נמצא הס"ת נשאר בקדושתו מספק.