לתרומות לחץ כאן

אכילת קצה של לחם

שאלה:

לכבוד הרב . שליט״א
ברצוני לשאול ממעלתכם אודות המנהג
לחתוך קצה הלחם ולא לאכלו
מטעם קשה לשיכחה . מהו המקור ?
תודה.

תשובה:

שלום רב

בספר שו”ת מנחת יצחק חלק ט’ סימן ח’ נשאל אודות מקור המנהג שלא לאכול קצה של לחם, וענה שלא מצא לזה מקור בחז”ל, אבל הוא בעצמו מקפיד שלא לאכול את הקצוות של הלחם, מכיון שמבואר בירושלמי (תרומות פ”ח ה”ג), שצריך לחשוש לדבר שהבריות חוששים ממנו, ומכיון שכך ידוע בעולם, צריך ליזהר מזה, ועיין שם שבספר חסידים (סי’ רס”א) גם מבואר שכל דבר שתופסין אותו בחזקת סכנה יש ליזהר ממנו וכו’, וכן כתב בתשו’ הרשב”א (סי’ ט’), שכל דבר שיש קבלה ביד זקנים וזקנות, לא נסתר קבלתם, רק אחר הקיום שאינו באפשרו, ועי’ בתשו’ השיב משה (חיו”ד סי’ ק”ג), ועיין בשלטי גיבורים (פ”ב דע”ז). בספר שמירת הגוף והנפש כתב, שיש קצת טעם לזה על פי מה שכתב בס’ יערות דבש שהסיבה שבוצעים את הפת מהמקום האפוי יותר הוא משום שבקצה הזה של הלחם נאחזים הקליפות והחיצונים, והם נתקנים על ידי מעה הבציעה, ואפשר שמחמת כוחות טומאה אלו היו שהקפידו שלא לאכול את הקצה.

הצטרף לדיון

4 תגובות

השאר תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

שאלות שנצפות עכשיו:

מאמרים אחרונים

מדריכים הלכתיים

הכנו עבורכם
דבר תורה לשבת!

מחפשים כל שבוע איזה דבר תורה להגיד בשבת?

מעכשיו תקבלו כל שבוע דבר תורה ואת כל השאלות הכי מעניינות אליכם למייל