שאלה:
לכבוד הרב . שליט״א
ברצוני לשאול ממעלתכם אודות המנהג
לחתוך קצה הלחם ולא לאכלו
מטעם קשה לשיכחה . מהו המקור ?
תודה.
תשובה:
שלום רב
בספר שו”ת מנחת יצחק חלק ט’ סימן ח’ נשאל אודות מקור המנהג שלא לאכול קצה של לחם, וענה שלא מצא לזה מקור בחז”ל, אבל הוא בעצמו מקפיד שלא לאכול את הקצוות של הלחם, מכיון שמבואר בירושלמי (תרומות פ”ח ה”ג), שצריך לחשוש לדבר שהבריות חוששים ממנו, ומכיון שכך ידוע בעולם, צריך ליזהר מזה, ועיין שם שבספר חסידים (סי’ רס”א) גם מבואר שכל דבר שתופסין אותו בחזקת סכנה יש ליזהר ממנו וכו’, וכן כתב בתשו’ הרשב”א (סי’ ט’), שכל דבר שיש קבלה ביד זקנים וזקנות, לא נסתר קבלתם, רק אחר הקיום שאינו באפשרו, ועי’ בתשו’ השיב משה (חיו”ד סי’ ק”ג), ועיין בשלטי גיבורים (פ”ב דע”ז). בספר שמירת הגוף והנפש כתב, שיש קצת טעם לזה על פי מה שכתב בס’ יערות דבש שהסיבה שבוצעים את הפת מהמקום האפוי יותר הוא משום שבקצה הזה של הלחם נאחזים הקליפות והחיצונים, והם נתקנים על ידי מעה הבציעה, ואפשר שמחמת כוחות טומאה אלו היו שהקפידו שלא לאכול את הקצה.
בס"ד
שלום לכבדו הרב
האם בזמן שחוצים את השולים של הלחם אין בל תשחית בחתיכות הללו?
מי שרוצה להחמיר בחשש הנ"ל זה לא בל תשחית.
ידוע בשם מרן שר התורה הגר"ח קנייבסקי שליט"א שאינו נזהר בזה וכן ראיתי במו עיני כאשר זכיתי לסעוד אצלו בשב"ק לפני מספר שנים.
אשריך שזכית.
השאר תגובה