החובה לשמוע קריאת בתורה / ראיית שירותים דרך זכוכית

שאלה:

שלום
בימי שני וחמישי שהציבור מוציא ספר תורה
ואני בסידור באמצע אתה רחום מותר לצאת מהבית כנסת ולהיות במסדרון להמשיך אתה רחום לא חייב להשתתף איתם בקריאת התורה?
שאני מתקלח ורואה את הבית כיסא דרך זכוכית הפרדה מותר להרהר בדברי תורה בזמן שאני מתקלח?

תשובה:

שלום רב

אין לצאת מבית הכנסת בקריאת התורה, שכן בפוסקים נחלקו אם זו חובת יחיד או חובת הציבור, ולכן אף שאם אדם הפסיד מילה סומכים על דעת הסוברים שזו חובת הציבור ולא חובה על כל יחיד ולא מחייבים אותו לשמוע שוב, אבל לכתחילה ודאי חייבים לשמוע קריאת התורה. ראה כאן מאמר נרחב על השיטות השונות בענין זה.

הכלל הוא שצואה בעששית מותר לקרוא מולה קריאת שמע, ראה ברכות כה ב, ממילא גם מותר להרהר באופן הנ"ל בדברי תורה. כמובן בהנחה שמותר להרהר בדברי תורה במקלחת וכפי שפסק הגר"ע יוסף  ביביע אומר ח"ה סי' יא, וזה לא כמו מרחץ המובא בסי' פד.