סגירת ספר התורה בעת אמירת הברכות

שאלה:

שלום
האם אפשר לברך כשעולים לתורה כשהספר פתוח או שחייבים לסגור אותו ולברך? מה הסיבה בכל מקרה.
שאלה נוספת – מה הסיבה שצריך לעלות לבמה כשקוראים בתורה מצד אחד ולרדת בצד שני?
תודה

תשובה:

יש ענין לעשות פעולה שלא יראה כאילו הוא מקריא את הברכות מתוך הספר. ולמעשה יש בזה שני מנהגים, יש שמשאירים פתוח ומסובבים את הראש, ויש שסוגרים או מכסים, ראהביאור הלכה בסי’ קלט ששני המנהגים טובים. וראה ארחות רבינו ח”ג עמ’ ריד שהחזון איש היה משאיר פתוח ולא מסובב את הראש אלא היה עוצם עיניו. בהליכות שלמה הביא שהגרש”ז אויערבך היה משאיר פתוח ומסובב את הראש. בארחות רבינו שם מבואר שבעל הקהילות יעקב היה סוגר, כך שבאמת יש לנו את כל האפשרויות…

משום כבוד הספר נהגו לעלות בדרך הקצרה ביותר ולחזור בדרך הארוכה יותר.