מקור וטעם האיסור בגילוח בתער

שאלה:

בדין גילוח זקן בתער
כתוב ולא תשחית פאת זקנך
אני מבין שהשחתה זה תלישת השערה
אם כן מה האיסור בגילוח בתער הרי התער רק חותך את השערה ולא תולשה מהשורש.

תשובה:

אסור מן התורה להתגלח עם סכין גילוח, כפי שכתבה התורה”לֹא תַקִּפוּ פְּאַת רֹאשְׁכֶם וְלֹא תַשְׁחִית אֵת פְּאַת זְקָנֶךָ (ויקרא פרק יט פסוק כז), ולמדו חז”ל שהשחתת הזקן היא בדבר המשחיתו שהוא תער.וכך דרשו חכמים:

לכדתניא ויקרא כא: לא יגלחו, יכול גילחו במספריים יהיה חייב, ת"ל ויקרא יט לא תשחית, יכול לקטו במלקט וברהיטני יהא חייב, ת"ל לא יגלחו, הא כיצד גילוח שיש בה השחתה, הוי אומר זה תער. כלומר מסתירת הפסוקים שבמקום אחד מדבר על גילוח ובמקום אחר על השחתה, למדו שאדרבה תלישת שערה אינה אסורה, אלא סוג גילוח שמהותו השחתה, והוא תער.

מקורות:

גמ’ קידושין(לה.), מכות (כ.), שו”ע יו”ד סי’ קפא סעיף י.