לימוד תורה לנשים בלילה ומה נחשב לימוד תורה

שאלה:

שולום,
1. האם אשה שהתעוררה בלילה ורצה ללמוד תורה צריכה לומר לפני כן ברכות השחר וברכות התורה?
2. האם יש לעניין הבדל אם לומדת ישירות מהספרים או שומעת שיעורים מוקלטים?
3. האם לימוד על אישים בתנ"ך נחשב ללימוד תורה לעניין ברכת התורה?
4. האם לימוד מעשיות ר' נחמן, למשל, נחשב לימוד תורה?
יישר כח

תשובה:

שלום רב

למעשה נשים חייבות בברכות התורה, ואסור לאשה ללמוד לפני שהיא מברכת. ראה שו"ע סי' מז סעי' יד. [אמנם יש שהקלו בזה כמבואר בשו"ת חקרי לב סי' י וברכי יוסף שם סק"ז, אבל אין לנו אלא דברי השו"ע].

אף שההרהור בדברי תורה אינו מחוייב בברכה כמבואר בשו"ע שם בתחילת הסימן [ושלא כדעת הגר"א שם] שמיעת דברי תורה אפילו בקלטת חמורה מהרהור ומחוייבת בברכה, ראה שו"ת הלכות קטנות ח"ב סי' קנט ובן איש חי פרשת וישב אות יב ועוד. וראה הליכות שלמה פ"ו אות ה.

לימוד אישים בתנ"ך אינו תורה.

לימוד סיפורי מעשיות, אם זה נעשה על פי דברי תורה מסויימים [הנמשל וכו'] זה תורה, אבל אם זה רק מוסר של דרך ארץ או אפילו ביטויי אמונה, אין איסור.

בהצלחה.