מכירת חמץ אצל שוכרים שאין להם קרקע בבעלותם

שאלה:

מה דין אנשים ששוכרים דירה, ובדרך כלל בחוזה השכירות כתוב שאסור להם להשכיר את המקום לאחרים. האם הם יכולים למכור חמץ כמו שמציע הרב וכמו שעושים בפועל באתר, שמשכירים לגוי את המקום? מה דין אנשים שנוסעים לכל החג, שיוצא שמוכרים את כל הדירה לכאורה?

תשובה:

שלום רב,

הסעיף עליו הם חותמים שאסור להם להשכיר את הדירה אינה מדבר אלא על השכרה שבה השוכר בא לגור בדירה. במכירת חמץ שאנו עושים שמשכיריםאת מקום החמץ כדי שהגוי יקנה בקנין חצר או אגב, ודאי שאין כל חסרון מצד בעל הבית. אלא שיש נידון האם שוכר יכול להקנות את הקרקע כדי למכור בקנין אגב, משום שהקרקע אינה בבעלותו המוחלטת. ראה בשו"ת הלכה למשה סי' כט שכתב לחדש שמאחר שהרבה מאד אנשים עושים מכירת חמץ ומתוכם ודאי יש לא מעט אנשים שיש להם קרקעות או בתים והם מוכרים את זה לגוי לשם קנין אגב, אז אגב, קרקע זו יכול הרב למכור גם את החמץ של מי שאין לו קרקע בבעלותו.