כמות גדולה של עופות שנתעלמו מן העין

שאלה:

שלום וברכה!
אני נמצא במקום שהשאירו בו לילה שלם 350 עופות בתוך קערות שהיו מכוסות אבל ללא שום שקיות או סימן בחצר שבתוך הבנין, כל הדיירים הם יהודים שומרי מצוות אבל הכניסה לבנין היתה פתוחה, ויכלו להכנס אנשים לחצר, יכול להיות אפילו שאחד העובדים הגויים היה שם אחרי שכולם הלכו לישון. מה שבטוח זה שכמה שעות לא הסתכל שום יהודי על העופות.
מה דין העופות להאשכזנים ולספרדים?

תשובה:

שלום רב

יש כאן להקל מכמה סיבות: ראשית כבר כתב הרמ"א בסי' סג סעי' ב, שאם הבשר נמצא במקום שהניחו בלי שום שינוי ורוב הבשר הנשחט באותו מקום הוא כשר אין לחשוש [אינני יודע מנין אתם, אבל בארץ ישראל רוב הבשר כשר]. כמו כן, בשו"ע סי' קיח סעי' י כתב שכאשר אין לגוי כל הנאה בחליפין לא חוששים שהחליף, כך שאם העופות הם כמו אלו שהניחו אין מקום לאיסור. מלבד זאת, כיון שכל הדיירים שומרי מצוות, גם אם היה שם גוי הוא לא יודע שכולם ישנים ויש כאן קצת ענין של ישראל יוצא ונכנס שהגוי חושש להחליף ומותר. ובפרט שכלל לא ידוע בבירור שהיה שם גוי, ואנשים סתם מבחוץ אולי חוששים להכנס לבית שאינו שלהם.

כך שנראה שיש להתיר ללא חשש.

חג שמח.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. בקשר לשאלה הנ״ל
    א, אני נמצא בחול ורוב העופות כאן בטוח לא כשרות
    ב, אנחנו לא סתם חוששים שמא נכנס גוי, כמעט 100% שהמנקה הגוי היה כאן משך זמן אחרי שכולם הלכו לישון