מכירת חמץ פעמיים

שאלה:

מאפיה בחו"ל שתחת השגחה מטעם ב' "הכשרים" ומכרה את חמצה ע"י אחד מהם ועכשיו השני מחייב אותה למכור גם דרכם וההכשר הראשון מתנגדת בכל תוקף שלא תמכור פעם נוספת. האם יש סמכות כלשהי להתנגד למכירה נוספת ע"י ההכשר השני?

תשובה:

שלום רב,

בעצם אין סמכות להתנגד שלא ימכור פעמיים. שהרי הוא לא באמת מוכר את חמצו פעמיים אלא נותן הרשאה לרב למכור את החמץ בי"ד ניסן בבוקר. מי שימכור את החמץ ראשון "זכה" הגוי הזה בחמץ. כלומר, יתכן שהגוי של הראשון יזכה בזה ויתכן שהגוי של השני, תלוי בי ביצע את המכירה בפועל ראשון. אמנם בשו"ת  פרי השדה ח”ג סי’ צא אות ד’ דן באפשרות שאולי ההרשאה של השני מבטלת את השליחות – את ההרשאה של הראשון. אולם במקרה כזה שיש קפידא של מערכת הכשרות של הראשון, ניתן לומר להם ששבעל המאפיה אינו מבטל את השליחות של הראשון כלל, אלא עוד שליחות, וממילא הכל יהיה תלוי מי יבצע את השליחות הראשון.

בהצלחה