בן ארץ ישראל בחו"ל בליל הסדר השני

שאלה:

זוג שעלה לארץ, ועכשו נמצא בחו"ל, לביקור אצל הילדים, האם אנו חייבים בליל שני של הסדר? מה הדרישות ? מה חיובים, ידוע שאסור במלאכות, אך מה כן צריך לעשות
תודה

תשובה:

שלום רב

בן ארץ ישראל הנמצא בחו"ל אינו רשאי לעשות מלאכה אפילו בצינעא, כמבואר במשנה ברורה בסי' תצו ס"ק ט.

בנוגע לליל הסדר, כיון שההמנעות מקיום המצוות ניכרת, יש להשתתף בסדר, אבל אין לברך את הברכות אלא ישמע אותן מבן החו"ל [קידוש, ברכת הגפן על כל כוס וכוס בנפרד, ברכת אשר גאלנו, והברכות על מצה ומרור], ברור שדי באכילת מצה בשיעור הקטן ואין צורך להחמיר שיעור חזון איש ועוד…וראה בהרחבה בס' יום טוב שני כהלכתו עמ' קנ.