חמץ שלא נמצא בבדיקה / נטילת ידים שלא לסירוגין

שאלה:

בס"ד
שלום כבוד הרב מספר שאלות!
1) אם לא מצאתי פתית 10 בבדיקת החמץ (והוא יותר מכזית) האם הביטול מועיל?
2) חבר שלי אמר לי שלא מועיל למכור את החמץ שבלוע בכלים וכן במכשירי חשמל מכיוון שלגוי אין מה לעשות עם החמץ הזה(פירורים). האם זה נכון ואם לא מה הדין?
3) השאלה לא קשורה לנושא לעיל בגין נטילת ידיים אם נטלתי המוציא לסירוגין האם יצאתי לכתחילה?
וכן אם נטלתי שחרית לא לסירוגין?
תודה רבה

תשובה:

שלום רב

  1. ברור שהביטול מועיל… הרעיון של הביטול הוא שכל חמץ שנשאר בבית ולא נמצא על ידי הבדיקה, לא משנה מה גודלו, יבטל ויהיה הפקר כעפר הארץ. אבל בהלכה נאמר להמנע מלהשאיר חתיכה בגודל כזה, כיון שתקנת חז"ל שלא לסמוך על הביטול שמא לא יבטל יפה בליבו ושמא יבוא לאוכלו וכו', כדאי מאוד לרשום את המקום בו מניחים את החמץ לבדיקה.
  2. חמץ שבלוע בכלים לא צריך למכור, את החמץ הדבוק בכלים מוכרים, נכון שאין לו חשיבות והגוי לא זקוק לו, אבל הרעיון הוא שכיון שהגוי קונה משהו גלובלי גדול, הכולל הרבה מאוד חמץ יקר, נכלל במכירה גם החמץ שאין לו חשיבות בעיניו.
  3. הסירוגין אינו מעכב לאף צד, מכאן למד המשנה ברורה סבי' ד בביאור הלכה, שמי שיש לו תחבושת גדולה על היד וכדומה שהוא מנוע מליטול אחת מידיו, נוטל על השניה שלוש פעמים אף שזה לא לסירוגין.
  4. שבת שלום.