לתרומות מתנות לאביונים לחץ כאן

האם חייבים לקבור שיניים / חובת קבורה באברים שנקטעו בחיים

שאלה:

שלום
האם יש דין לקבור שן שנעקרה או נפלה? אם לא מדוע זה לא נחשב אבר מן החי? תודה רבה, בבקשה אם הרב יוכל לציין מקורות

תשובה:

שלום רב,

שם שנפלה ונעקרה בחייו ברור שאין צריך לקבור. וגם שם של מת לא ברור שצריך לקבור.

ראה בשו"ת יוסף אומץ להחיד"א סוף סימן ל' נשאל על אודות זקן ת"ח שנהג להצניע את שיניו שנפלו בחייו בתוך כיס אחד כדי שיקברום עמו. ועל כך השיב דרובא דעלמא לא חשו לזה מלבד חכמי המערב שהיו זהירים בכך. והביא ראיה מהגמרא בברכות ה,ב לגבי ר' יוחנן שהיה מסתובב עם עצם של בנו העשירי שנפטר ובכך היה מנחם את האבלים. ופירש הערוך שזה היה שן (אחרת זה היה מטמא בטומאת מת). כלומר, כנראה ששן של מת גם אינו צריך קבורה. אולם בגשר החיים (פרק טז ג') הביא מפרשים שהכוונה לשן שנפל לו מחיים, אבל שן של מת חייב קבורה. וראה שם בסוגיה בברכות גם בחידושי הריטב"א.

אגב, גם שאר האברים שנעקרו מחיים אין בהם חיוב קבורה מדין קבורה אלא רק מדין טומאה כדי שלא יטמאו, ראה בשו"ת נודע ביהודה תניינא יו"ד סי' רט.