כשרות סבון וכוסות לפסח / ברכה על תבשיל מפירורי מצה

שאלה:

שלום

א. למה יש כשרות לפסח על דברים שלא אוכלים אותם ופסולים לאכילת כלב כמו סבון כלים וכיו"ב? האם זה משום החשש לדעה שסיכה כשתייה?

ב. למהיש המצריכים כשרות לפסח בכוסות קרטון? האם זה משום שאולי יש חמץ הבלוע בכלים וזה פולט?

ג. מה מברכים על מאכל העשוי מקמח מצה, ומדוע?

תודה רבה

תשובה:

שלום רב

  1. סיכה כשתייה זה רק על גוף האדם, בסבון כלים זו החמרה כזו שענינה שמה שנכנס לפה משתדלים שיהיה כשר ולא נכנסים לשאלות של פסול מאכילת כלב וכו', וכיון שיתכן והסבון לא ישטף לגמרי נהגו בכשרות, אבל זו חומרא בעלמא ולא מעיקר הדין.
  2. אין צורך בכשרות על כוסות קרטו. אלו המחמירים בכך זה מחשש שמא יש בנייר עמילן חיטה שיפלט לשתייה.
  3. מאכל מבושל ברכתו מזונות, כדין המבואר בשו"ע ומשנה ברורה בסי' קסח סעי' י, שפת פחות מכזית [כמו פירורי המצה] שהתבשלה ברכתה מזונות. וראה שם נדון בפוסקים על מצה מפוררת שטיגנה במעט שמן אם דינה כמבושל.

שבוע טוב.

מקורות:

הצטרף לדיון

3 תגובות

  1. אבל החשש בסבון לכאורה מאד רחוק, כי הרי יש את דעת הר"ן שאין בעיה בכלל לאכול דבר הנפסל מאכילת הכלב, וגם לדעת הרא"ש שאסור, עדיין נחלקו האם כאשר אוכל בלי כוונה גם אסור או לא.
    ולכאורה כאן אף אחד לא מתכוון לאכול סבון ! או שבאמת כיון שאדם מתכוון לאכול מתוך הכלי הוא מתכוון גם לסבון?
    תודה

  2. אין ספק שמדובר בחומרא גדולה, אבל בפסח יש הרבה חומרות החורגות מהחיובים ההלכתיים, אין ספור מנהגים יש סביב הענין הזה.