להמנע מאכילת בשר בשבת

שאלה:

האם מותר לאדם להימנע מאכילת בשר בשבת מצד אבילות על החורבן, והאם באופן שהמכירים אותו לא יודעים מהי סיבת המנעותו מלאכול בשר (כגון שחושבים בנמנע כן מפאת צמחונות או שאינו אוהב בשר וכדו'). ומה הדין אם הוא כבר נהג כן זמן מה, ועכשיו רוצה להפסיק האם צריך לעשות התרה על כך?

תשובה:

שלום רב,

אם יודעים מהי סיבת המנעותו לאכול בשר גם בשבת ודאי שזה אסור שהרי אסור אבלות בפהרסיה בשבת. יתרה מזו כתבו הפוסקים על סעודה המפסקת באופן שתשעה באב חל ביום א', שיש אומרים שחייבים לאכול בשר, ראה את דברי הטור סוף סי תקנב: "ונ"ל דכיון שנמנע מלאכול בשר ולשתות יין משום אבל הוא אסור כדמוכח במ"ק דכל דבר שניכר בו שעושה אותו משום אבל אסור לעשותו בשבת". א"כ גם במקרה זה שיודעים למרות שנהג כך מקדמת דנא, אסור להמשיך לנהוג כן ואין צריך לעשות התרה משום שאין זה מנהג טוב.

אולם גם אם לא יודעים זה מנהג לא נכון ויש לעשות התרת נדרים.