עורכת מצגת שלא הצליחה לסיים בזמן

שאלה:

אני כותב את השאלה בנוסח שלי ומעתיק גם את הנוסח של הצד השני.
א. מלמד בשם חיידר פרי התורה הזמין עבודת הכנת מצגת על פעילות החיידר והמנהל ונאמר שזמן העבודה הוא תוך שבוע.
ב. הסיכום היה שעל כל 50 תמונות יהיה התשלום בסך 500 ₪.
ג. המלמד העביר תיקיות עם חומר לעבודה לעורכת בצורה שאינה מסודרת סופית.
ד. המלמד הוסיף אח"כ חומר נוסף והסביר שלעשיית המצגת נדרש צורת עריכה של פזאל מלווה בתמונות של קיר החיידר ומלוווה בשירים.
ה. העורכת החזירה סקיצה ראשונית של המצגת ובדגש שזה לא סופי, ללא פזאל וללא שירים.
ו. אנו העורכים את החומר עברנו על הסקיצה שנתנה שעורכת ולא הבנו מה הסדר ומה אנו אמורים לראות במצגת.
ז. ניסננו במשך יומיים ויתר ליצור קשר כדי לדעת האיך אנו ממשיכים ולא קיבלנו מענה.
ח. לאחר מכן דיברנו שוב והסברתי בטלפון שהדבר כמות שהוא לא נראה ואנו צריכים לסדר את החומר בצורה מסודרת כדי שהיא תוכל לערוך את זה בצורה טובה.
ט. ביום ג' היא אמרה שהיא לא יכולה לעמוד בעבודה הזאת ושניקח מישהו אחר.
י. אנו אכן חיפשנו ומצאנו מישיהי אחרת וסיכמנו איתה את צורת העבודה.
יא. אחר כך העורכת הראשונה חזרה אילי ואמרה לי שהיא רוצה להמשיך אמרתי לה שכבר סיכמנו עם משיהי אחרת והיא מאד שמחה (כך בכל אופן היא אמרה לי בטל') וסיכמנו שאם אני צריך לשלם לה על מה שהיא כן עשה אני ישלם.
יב. שאלה: האם אני צריך לשלם ואם כן לפי איזה חשבון וכמה.

נ.ב. א. לא ביררנו מה טיב העבודה שלה ב. לגבי מה שכתבנו על הסקיצה הראשונה: בסקיצה שהשניה נתנה ראינו סדר עם תוספות ושירים בצורה שדירבן אותנו להמשיך לעבוד לעומת הראשונה.
זה נכתב ע"י הנתבע

וזה השאלה שנכתב ע"י העורכת
כבוד הרב שלום וברכה
אני עורכת מצגות לפרנסתי, בתמחור של 500 ₪ ל-50 תמונות או סרטונים או שניהם ביחד.
פנו אליי מת"ת X בבקשה לערוך מצגת של למעלה מ-200 תמונות וסרטונים בידיעה ברורה שהעבודה תעלה 2000 ₪. קיבלתי הוראות וכיוונים לגביי אופן העריכה מאחד המלמדים ופעלתי על פיהן. אבקש לציין שהשקעתי מס' שעות לא מבוטל.
כאשר סיימתי כ-60-70 אחוז מהעבודה, העברתי את התוצאה למלמד לקבלת המשך הוראות על הפס קול והכיתוביות שעליי לשלב במצגת. אך כאן, הוא אמר לי שרק כאשר הוא ראה את התוצאה- הוא הבין שנתן לי הוראות ממש לא נכונות ולא בכיוון הרצוי. וע"מ להמשיך, הוא צריך לשבת על החומר מההתחלה ולתת לי הוראות שונות לחלוטין, ז"א שכמעט כל מה שעשיתי – צריך להכין מחדש. מלבד זאת, הוא טען שיקח לו זמן להכין הוראות אלו, והוא יעביר לי אותן ביום חמישי בערב, כשהתוצאה המוגמרת חייבת להיות במוצ"ש.
אמרתי לו שאני לא אעמוד בלחץ הזה, וסיכמנו שאני יתוגמל כפי שמגיע לי והעבודה תעבור למשהו אחר.
השאלה שלנו היא : מהו התשלום שצריך לשלם לי?
אני סיכמתי עם העורכת שאני שולח את השאלה בצורה כזאת ומה שהרבנים עונים מקובל על שני הצדדים.

תשובה:

שלום רב,

בעיקרון אם נעשתה חצי עבודה והמזמין לא הרוויח שום דבר מחצי עבודה זו, הרי זה תלוי אם רק בעיה מצד המזמין (ולאו דווקא רשלנות) גרמה שלא הייתה אפשרות לסיים את העבודה, הרי הוא חייב לשלם תשלום יחסי על החלק שנעשה. אם בעיה מצד העורכת (ולאו דווקא רשלנות) גרמה לכך שהיא לא תוכל להשלים את העבודה, או אם לשניהם יש חלק בכך שלא הצליחה להשלים בזמן, המזמין לא חייב לשלם כלום.

במקרה זה, יש מעין ויכוח עובדתי בין המזמין לעורכת. אני כותב מעין ויכוח, מאחר ואין הכחשות מפורשות אלא כל אחד מתייחס לפרטים אחרים מהסיפור ומתעלם מטענות הצד השני. לפי דברי המזמין הוא העביר את החומר בצורה לא מסודרת, העורכת ראתה באיזו צורה היא קיבלה את החומר ובעצם הייתה אמורה לדעת מהו התאריך הסופי שהיא צריכה לסיים, כבעלת מקצוע הייתה אמורה לבקש מהמזמין לסדר את החומר וכדו'. אם כן הבעיה היא ממנה. העורכת כותבת שהמזמין נתן הוראות מסוימות וחזר בו. אם כן, בעיה מצד המזמין ששינה את עמדתו גרמה.

המזמין כותב שהעורכת לא ענתה לטלפון במשך יומיים, אם כן היא אשר גרמה לאי יכולתה לעמוד בתאריך היעד. העורכת מתעלמת מטענה זו.

מקורות:

עיין נתיבות סי' שלה סק"ג.

לעניין אם שניהם גרמו, יש לדמות לכאורה לדין המבואר בשו"ע חו"מ סי' שיא סעיף ד.