זמן ברכות השחר / טבילת גברים במקווה נשים

שאלה:

שלום וברכה
-עד איזה זמן מוגבל יכולים לברך ברכות השחר?חצות היום?
-אם יש רק מקווה אחד בעיר, האם יכולים אנשים ונשים ליטבול,למשל בבוקר האנשים, ובערב הנשים? אם אחר הטבילה (אנשים או נשים) חידשנו מי המקווה במים נקיים.
מה הדין אם אחר טבילת הזוג לא חידשנו המים?האם האישה חייבת שוב ליטבול?
תודה. מימון

תשובה:

שלום רב

  1. ברכות השחר, לכתחילה צריך לומר אותם עד סוף השעה הרביעית של היום, ואם לא אמרם, ישתדל לאומרם עד חצות היום, ואם לא אמרם קודם חצות, יכול בדיעבד לומר אותם עד שהולך לישון בלילה, ואם חטפתו שינה כבר, לא יאמר ברכת ‘המעביר שינה’. ראה משנה ברורה סי' נב סעי' י.
  2. אין כל בעיה הלכתית בענין, גם אם לא מחליפים מים, אבל זה מאוד לא מומלץ כיון שזה יכול להרחיק נשים מלטבול שם. יש נשים שהדבר הזה ידחה אותם, ולא שווה אלף טבילות של גברים אם בכך תמנע אשה אחת חלילה מלטבול!