לתרומות לחץ כאן

חובת ההשתתפות בסעודת מצוה / מה היא גאווה וענווה?

שאלה:

שלום רב,
ברשותכם ברצוני לשאול מספר שאלות :
א. מהי ההגדה של סעודת מצווה ? ובמידה והזדמנתי למקום שערכו בו סעודת מצווה האם יש לי חובה להשתתף בסעודה ?
ב. מה פירוש הפסוק "ויגבה ליבו בדרכי ה" ? והאם אני יכול להתגאות במצוות שאני מקיים ?
ג. כיצד יש לנהוג אם ראיתי יהודי שמתפלל לכיוון הלא נכון בתפלת שמונה עשרה ? (אשמח למקור)

תשובה:

שלום רב

א. יש כמה הקלות בענין זה, ועל כך סמכו:

בברית אבות סי’ יג האריך מדברי הפוסקים שמי שמפסיד מחמת הברית תפילה בציבור או לימוד תורה קבוע פטור מלבוא, ואף אם הוא טרוד בעניני פרנסתו אינו מחוייב בכך. ומכל מקום משום כך נהגו שלא להזמין לברית מילה אלא רק להודיע על קיומה. משום מה לגבי סעודת נישואין לא נהגו להקפיד על כך, ונראה שהטעם לכך הוא על פי דברי התוס’ והרשב”ם שם, שבשמחת נישואין יש להקפיד על כך רק בנישואין תלמיד חכם לבת תלמיד חכם או בנישואי כהן לבת כהן. ומה שאף שנישואין אלו לא החמירו בזה, כנראה הסיבה לכך, היא משום שהיום כששולחים הזמנות לא מתכוונים שכל אותם מוזמנים אכן יבואו, אלא שרוצים לכבד את כל הידידים ולהודיע להם על שמחת הנישואין.

כמו כן, בכף החיים סי’ קע ס”ק עא הביא בשם הגר”ח פאלאג’י שחיוב זה אינו אמור אלא באופן שאין מנין אנשים בלעדיו, אבל אם יש שם מנין אין חיוב, אלא שמשום מה לא סמכו על כך לענין ברית, וצ”ב האם יש לסמוך על כך בנישואין, ומכל מקום בצירוף הסברות הנ”ל יש כאן יישוב מסויים.

כמו כן בס’ ברית אבות קול ששון סי’ יג כתב, שאין חיוב להשתתף בסעודת מצוה אלא אם כן נקרא ושנה ונקרא, ולא בהזמנה אחת לבד, ושי אומרים שהאיסור הוא כשנמצא בשמחה ואינו משתתף בה [מכאן יש להחמיר לכל הפחות שאם מגיעים לשמחה לטעום שם משהו].

ב. ויגבה לבו בדרכי ה' אין פירושו התגאות על הבריות, אלא שזה מה שאדם מחשיב, הפסוק הזה נאמר בדברי הימים על יהושפט, שלמרות שהיה עשיר מאוד וכו', לא החשיב אלא את מעשיו הרוחניים ולא את נכסיו הגשמיים. באופן כללי בנושא הגאווה יש ללמוד ממשה רבינו, שמחד גיסא נאמר עליו שהיה עניו מאוד מכל האדם שעל פני האדמה ומצד שני ידע היטב את ערכו ותפקידו וניהל את עם ישראל בעוצמה בתקיפות הנדרשת וכו' וכו'. גאווה פירושה שאדם מחזיק טובה לעצמו וחושב שמגיע לו משהו עבור מעשיו, ענווה פירושה שהוא מבין שהוא בתפקיד, ולמרות חשיבותו יש לו עוד מה לשפר..

ג. תעיר לו בנעימות אחרי התפילה.

יום נעים.

השאר תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

שאלות שנצפות עכשיו:

מאמרים אחרונים

מדריכים הלכתיים

הכנו עבורכם
דבר תורה לשבת!

מחפשים כל שבוע איזה דבר תורה להגיד בשבת?

מעכשיו תקבלו כל שבוע דבר תורה ואת כל השאלות הכי מעניינות אליכם למייל