חילול שבת לצורך הרגעת חולה נפש

שאלה:

רציתי לשאול בענין אדם שסובל מבעיות נפשיות. כגון חרדות וכדומה . וידוע שבעיות נפשיות מאד מזיקות לפעמים אפילו לטווח הקצר
ונניח שאדם בשעת חרדה או שגעון מסויםם הדבר היחיד שירגיע אותו כרוך בעברה. כגון ליסוע בשבת לבית חולים למרות שזה רק ירגיע אותו והכל יסתדר או להדליק לו טלויזיה בשבת למשוך את תשומת ליבו

תשובה:

שלום רב

קשה מאוד להשיב על שאלה זו, שכן ההיתר היחיד לחלל את השבת הוא כאשר מדובר בפיקוח נפש, כלומר שנשקפת סכנה או חשש סכנה לחיי החולה. כאשר כך הוא המצב, וכגון שהוא עלול לפגוע בעצמו, אין ספק שמותר לחלל את השבת, אבל כאשר הוא רק נמצא בחרדה ונתון בקושי מסויים יש להמתין למוצאי שבת, לכן כל מקרה יבדק לגופו, והעיקר, שכאשר יש חשש סכנה אין להסס ויש לפנות מיד, אבל חלילה להקל סתם.

כמו כן יש להבדיל בין חילול שבת הנעשה על ידי החולה עצמו לבין אדם אחר, שכן החולה לפעמים במצבים כמו אלו המתוארים כאן, בלאו הכי דינו כשוטה שפטור מהמצוות, וממילא יש להקל לו יותר.

רפואה שלמה.