בל תשחית במזיגת יין / טעימה מלוא לוגמיו על ידי אחר

שאלה:

שלום

כמה עניינים לגבי יין.

א. האם כאשר מוזגים יין לקידוש/הבדלה, היין שנשפך על הצלחת שמתחת לכוס הוא בל תשחית? כלומר, האם צריך להזהר מלמזוג יותר מדי יין באופן שיעלה על גדותיו וישפך על הצלחת.
והאם חייב להחזיר לבקבוק/לשתות את היין שנותר בכוס או בצלחת שמתחת לו לאחר ששתינו מלא לוגמיו, האם מותר לשפוך את שארית היין בכיור או שזה בל תשחית.

ב. שאלה נוספת, האם אדם שקשה לו לשתות את יין הקידוש יכול לעשות קידוש ולתת לאחר לשתות מלא לוגמיו? האם על המקדש עצמו לטעום לפני שנותן לשני (שהרי בירך בורא פרי הגפן) או לא?

תודה רבה!!

תשובה:

שלום רב,

הכלל באיסור בל תשחית, הוא שמותר לנהוג כמנהג העולם, ולכן בקידוש שאין ענין שישפך אין למזוג באופן שנשפך, אבל בהבדלה שיש בכך סימן ברכה, אין בכך כל איסור. כמו כן, כיון שהדרך הנורמלית היא שלא מחזירים לבקבוק יין ששתו ממנו, שהרי זה מאוס לאנשים אחרים, אין בכך חיוב ומותר לשפוך לכיור.

אין צורך שדוקא המקדש יטעם, ואם קשה לו מותר לתת לאחר שישתה מלוא לוגמיו, ובלבד שגם הוא אמור לצאת ידי חובה באותו קידוש. ראה שו"ע סי' רעא סעי' יד ובמשנה ברורה שם.