מה המקור להנחת אבן הפינה

שאלה:

מה הרעיון העומד מאחורי הנחת אבן הפינה למוסדות תורה?

תשובה:

שלום רב,

מן הסתם המקור הוא כמו בבית המקדש שכתוב במדרש שדוד חפר את היסודות של בית המקדש למרות ששלמה המלך כידוע בנה את בית המקדש, וכך גם נאמר לדוד ע"י נתן הנביא ששלמה יבנה את בית המקדש, ובכל זאת אמר דוד מזמור שיר חנוכת הבית.

מעניין כי בספר תולדות איש על תולדותיו של החזון איש (ח"ד עמוד מג) הובאה עדות שהחזון איש אמר לאנשים שבאו להזמינו להנחת אבן הפינה לתלמוד תורה, שהוא אינו אוחזר מהטקס הזה. לכן הוא תורם להם עבור הת"ת אבל לא יופיע לאירוע.