זכר לחורבן בקיר מצופה אבן

שאלה:

בס"ד
שלום רב
הקיר שנמצא ממול הכניסה לדירה שלנו , כלומר הקיר שרואים כשנכנסים הביתה,הוא קיר מצופה לבנים (breaks) בסגנון הבתים בירושלים מבחוץ. בדומה לכותל.
אנו רוצים לעשות בו זכר לחורבן. כיצד לעשות זאת:
1)האם מספיק להוריד את ציפוי האבן שיראו את הקיר שמאחוריו?
2)האם צריך גם לקלף את הצבע במקום שמשאירים במקרה כזה?
3) האם חייבים להשאיר צורה של ריבוע, או שמותר להוציא את האבנים באופן שהצורה שתישאר לא תהיה ריבוע של אמה על אמה, אלא של אבנים חסרות, כלומר מימין ומשמאל יבלטו האבנים, שורה כן, שורה לא (זאת תהיה התוצאה אם נוציא את האבנים מבלי לשבור אותן כדי להשאיר ריבוע)?

מקווה שהצלחתי להסביר את המקרה.
בתודה מראש

תשובה:

שלום רב

הסרת אבנים לבד אינה מועילה להחשב כזכר לחורבן, חכמים תיקנו להשאיר אמה על אמה שאינה מסויידת, ולכן לאחר הסרת האבנים יש לקלוף את הסיד.

מקורות:

ראה פרי מגדים סי' תקס א"א ס"ק ד. וע"ע ס’ ארחות רבינו ח”ב עמ’ קמז, וכן פשטות לשון הרמב”ם ושו”ע בסי’ תקס, ורהיטת דברי המשנה ברורה שם סק”ב.