תשמישי מצווה שלא היה בהם שימוש

שאלה:

שלום רב,
א. האם ספרי קודש (כגון: ספרי הלכה,גמרא,מוסר וכו') שלא היה בהם שימוש בכלל מאז שיצאו מבית הדפוס האם אין בהם קדושה ? ומותר להשתמש בהם בתור "סולם" להוריד משהו גבוה וכדו' ? ומה הדין לשאר תשמישי מצווה שלא היה בהם שימוש ?
ב. מרן פוסק בסימן כא' בסעיף א' – שחוטי הציצית שנפסקו יכול מעיקר הדין לזרקן לאשפה. האם דין זה נאמר דווקא בציציות שלא היה בהן שימוש מצווה ? (אשמח לקבל מקורות. תודה רבה מראש.)

תשובה:

שלום רב

א. חלילה וחס. ספרי קודש הם לא תשמישי מצוה אלא קדושה ממש, ואסור לנהוג בהם כל מנהג בזיון. ההבדל היחיד שהובא בפוסקים, הוא שכיון שלא השתמשו בהם לא צריך לעשות מרחק טפח מהריצפה, אלא מותר לעשות הפסק כל שהוא של נייר או ניילון ועליו להניח את הספרים, אבל מלבד זה כל דיני הקדושה וחיובי הגניזה נוהגים בהם.

ב. השו"ע שם מדבר לאחר השימוש, ובזה נחלקו הדעות: השו”ע בסי’ כא פסק שלאחר שנקרעו מותר להשליכן לאשפה, הרמ”א שם כתב שאסור להשליכן לאשפה אולם לא חייבים לגונזן, והמחמיר לגונזן תבוא עליו הברכה. תשמישי מצוה שעוד לא באו לידי שימוש אין בהם קדושה, ראה שו"ע סי' מב סעי' ג.