כוס יין בברכת המזון ביחיד / קריאת שמע עם תפילין ר"ת

שלום

א. לגבי כוס ברכת המזון, האם כאשר שניים שאוכלים גם יכולים לברך על כוס ברכת המזון? הבנתי שיחיד לא יכול לברך, אך מה הדין בשניים.

ב. האם כשמניח תפילין ר"ת לאחר התפילה חייב לומר איתו גם קריאת שמע או שאפשר לומר מזמור תהלים וזהו.

תודה רבה!

תשובה:

שלום רב

  1. אין כל איסור גם ביחיד לברך על הכוס, ואדרבה יש דעה שחייבים בכך, אלא שנהגו להקל לברך על הכוס רק כשיש זימון שלושה. אין הבדל בין אחד לשנים, ואדרבה, אם רוצים לחשוש לדעה הנ"ל, הם צריכים שני כוסות, כיון שאין קשר ביניהם והם בעצם שני יחידים. ראה שו"ע סי' קפב סעי' א ומשנה ברורה שם ס"ק ד שהמנהג להקל כנ"ל.
  2. בעצם לא צריך לומר שום דבר… אלא שנהגו לקרוא את שמע, כיון שהטעם העיקרי מבחינת הלכה למנהג זה הוא משום שחוששים שהלכה כרבינו תם, והרי אמרו חכמים הקורא את שמע ללא תפילין כמעיד עדות שקר בעצמו, לכן רוצים לומר קריאת שמע יחד עם התפילין. לכן זה מומלץ, אבל אפשר לומר גם פרק אחר.