ייחוד אשה עם הרבה גברים, מה שונה מפתח פתוח לרשות הרבים?

בגדר פרוצים בהלכות ייחוד לספרדים שאפילו עשרה גברים ואשה אחת, הוי ייחוד, ושאין היום כשרים.
האם מקום עבודה שמצריך קוד כניסה למשרד, ועד לשעה 19:00 יש עדיין כ עשרה עובדים, ונשארה עובדת אחת, על כולם להתפזר הביתה ? האם העובדה הלא שכיחה שעובדים יכולים לחזור היא סיבה להקל, מדין נכנס ויוצא ? האם העובדה שכל קירות המשרד החיצוניים והפנימיים, ודלת הכניסה הם זכוכית שקופה בקומה 5, זה עוזר ?
מה ההבדל אם יש חמישה במשרד, וזו שעה שמגיעים אנשים שאז מותר, או שכולם הגיעו כבר ויש אשה אחת ?
האם הקולא של הכף החיים בעניין כנגד השו"ע והרמב"ם, התקבלה אצל הפוסקים הספרדיים, או שלא ראוי להקל ?
האם ניתן לצרף את שיטת החזו"א שבחדרים נפרדים אין ייחוד ?
ישר כח

תשובה:

שלום רב

שאלה יפה שאלת! בעצם יש  כאן סוג של פרדוקס… מצדאחד אם יש פתח פתוח לרשות הרבים ויש אנשים שיכולים להכנס אין בעיה של יחוד, ומאידך אם אותם אנשים היו בפנים, כיון שהם גברים הדבר אסור…

עמד על כך החיד"א בספרו שער יוסף סי' ד דף ח ע"א, וכתב סברא יפה, כאשר עשרה אנשים נמצאים יחד עם אשה בחדר, הם יכולים להתפתות לדבר עבירה ולתכן יחד מעשה אסור, ולכן אסרו יחוד זה, אבל כאשר אותם אנשים עוד לא באו, האנשים שבתוך החדר מתיראים לחטוא, שמא אלו שיכנסו אחר כך ימחו בהם. ממילא מותר באופן זה לשהות במשרד כיון שיש אנשים אפילו גברים, שעשויים לבוא מבחוץ. אבל בזמן שכבר כולם בפנים ואין סיכוי שיבואו אחרים, אסור.

ערב טוב.

הצטרף לדיון

6 תגובות

  1. תודה רבה
    אבקש את התייחסות הרב לשאר הנקודות.
    האם יש היתר לספרדי שעובד במשרדים ונאלץ לעבוד בשעות הערב, להישאר במשרד ? אלו שעות שכבר עובדים מתפזרים הביתה אט אט.
    עד היום הוא נזהר שלא להישאר עם אשה לבד, אם לא שיש דלת פתוחה.
    והיום לאחר שמיעת כמה שיעורים, מתבררת תמונה לא כל כך הגיונית לענ"ד, שבה לא ניתן להישאר במשרד אם כבר אין לפחות 3 גברים ו 3 נשים, מה שמאלץ אותו לצאת לרחוב בין 17:00 ל 19:00, כדי לחכות שכולם ילכו לביתם, ואז הוא יוכל להשלים את יום עבודתו עד לשעות מאוחרות, על חשבון שיעורי תורה ושעות עם המשפחה.
    אין אין ברירה הלכתית, זה מה שיעשה, אך אם יש היתרים ברורים, אבקש לשקול היכן החומרה הראויה.
    ישר כח

  2. האם אכן צריך מעיקר הדין 3 גברים ו 3 נשים, כדי להישאר בזמן שאין סבירות ליוצאים ונכנסים ?
    האם המנהג הרווח אצל פוסקי ספרד בזמנינו הוא להחמיר שאין היום כשרים ?

  3. ישר כח על המענה.
    אבקש לשאול האם גם משרד שבו 20 גברים ושתי נשים, בשעת ערב שלא אמורים לבוא מבחוץ, מחייב לצאת, לבני ספרד ?