האם אדם מחוייב בפריה ורביה למרות שיש לו סיכון לילדים עם מחלות גנטיות

האם איש שעלול להעביר לילדיו מחלות גנטיות חייב במצוות פריה ורביה?

תשובה:

שלום רב,

השאלה היא שאלה כבדת משקל. ראיתי תשובה של הגר"י זילברשטיין שליט"א שכתב שמאחר שהוא מקיים מצווה גם בלידת ילדים חולים, הוא מחוייב לעשות זאת, ומן השמים ירחמו. אולם לעניות דעתי זה קשה לומר שאדם צריך לסבול כל חייו ולהוריש סבל גם לדורות הבאים בשביל מצווה זו. יתכן שהמדד בסבל מול קיום המצווה היא כשם שאינו מצווה להוציא יותר מחומש מנכסיו, א"כ גם סבל כזה שהוא מן הסתם שווה הרבה יותר מחומש מנכסיו אינו צריך לסבול בשביל זה.

אולם הלכה למעשה, ברור שהיום אינו מחוייב לקיים יחסי אישות רגילים בסיכון כזה, שהרי יש אפשרות למנוע מחלות גנטיות ע"י הפריה חוץ גופית עם בדיקת PGD שמזהה אם יש בביצית המופרית בעיה גנטית ורק לאחר שנשלל אפשרות זו, הם מחדירים את זה בחזרה לגוף האישה.

בהצלחה