ספר תורה שנפל מארון הקודש לריצפה

נפל לי ספר תורה מהארון לריצפה. הייתי לבד
בבית הכנסת מה הדין

תשובה:

שלום רב

מי שראה ספר תורה שנפל, נהגו שמתענה, ויש נוהגים 40 תעניות, אבל בזמנינו שהציבור חלש, ובפרט מי שהתענית יכול לגרום לו ביטול תורה, נהגו להקל שבמקום להתענות יתן צדקה לעניים, ובפרט לתלמידי חכמים, והטוב הוא לפדות את התעניות [נניח כנגד כל יום מה40 תעניות יתן 30 ש"ח].

גם מי שהיה בבית הכנסת ולא ראה את הס”ת על הרצפה, יש לו ענין של תיקון וכפרה, וכפי שמבואר בשו”ת מהר”י ברונא סימן קכ”ז שנפילת ספר תורה זהו אות מן השמים שצריך לחזור בתשובה, ולכן ראוי לכל מי שהיה בבית הכנסת להתחזק בתורה, ולתת צדקה לעניים תלמידי חכמים כדי להחזיק תורה ולומדיה. ויש שנהגו לעשות איזה תיקון לכל בני הקהילה אם מדובר בקהילה מגובשת.

ועיין בספר תירוש ויצהר סימן ז’ שכתב שספר תורה שנופל זה מראה שיש חסרון בכבוד התורה, ולכן צריך להתחזק בכבוד התורה.

שלא תדעו צער!

מקורות

עיין בברכי יוסף יו”ד סימן רפ”ב שהביא שיש נוהגים שכל מי שראה ס”ת שנפל מתענה בה”ב, אבל הברכי יוסף חולק, ועיין בשו”ת דברי חיים יו”ד סימן נ”ט ובשו”ת אבני צדק יו”ד סימן קט”ו ובשו”ת אמרי אש סימן ו’, ועיין בשו”ת יחווה דעת או”ח ח”ב סימן כ”ט שהביא בארוכה את דעת הפוסקים בזה, ועיין בספר תשובות והנהגות ח”ג סימן קס”ט מה שכתב בזה, ועיין בפסקי תשובות סימן מ’ מה שהביא בזה.