אבל על אביו קודם לאבל על אשתו

אחד שאבל על אשתו ועומד חזן ולאחרונה נהיו ב' אחים אבלים בבית כנסת הם רוצים גם לעמוד חזנים
0יש אפשרות לעשות ב' מנינים בבית הכנסת) והם טוענים שבנים קודמים לבעל אבל ומגיע להם ב' המנינים והוא טוען נכון אבל אתם אחים אז מנין א' בשבילכם ומנין נוסף עבורו מה לענות להם?

תשובה:

שלום רב

ראשית חשוב לכולם לדעת, שהעילוי נשמה הגדול ביותר הוא להרבות שלום ואהבה ולא מריבה…

שנית, מותר לחלק את הבית כנסת לשני מנינים לצורך אבל, אף שעל ידי כך מפסידים "ברוב עם", ראה שו"ת אפרקסתא דעניא ח"א סי' ל.

באופן עקרוני ברור שהאבלים על אביהם קודמים לזה המתפלל אחר אשתו, אין כל מצוה להתפלל על האשה כשיש בנים המתפללים אחריה, אם אין אף אחד אחר שמתפלל לעילוי נשמתה לפני העמוד יש בכך ענין שהבעל יתפלל, ואף שאותם בני אבל קודמים לו, ראוי שיחלקו איתו קצת ויאפשרו לו להתפלל. לכן הראוי על פי דין הוא שאם חולקים את המנין לשנים ואין מישהו אחר שיתפלל על אשתו, מנין אחד יקחו תמיד הבנים, ובמנין השני יחלקו עם אותו שאבל על אשתו. אך אם בניו מתפללים אחריה, אין לו כל זכות לדחות אותם אפילו באופן חלקי.

אבל שוב, אם על ידי כך יבורו למחלוקת ועלבונות, ודאי יוותרו ויחלקו הם במנין אחד והוא יתפלל במנין השני והשלום ישרור בבית הכנסת.

בשורות טובות.