לתרומות מתנות לאביונים לחץ כאן

קבלן שאיחר במסירת הדירה

שלום וברכה, קנינו דירה על הנייר מקבלן לפני מספר שנים והוא איחר במסירת הדירה בכשנה. בחוזה מצויין פיצוי בגובה מסויים לכל חודש איחור אך נודע לנו שהחוק קובע כי הפיצוי אמור להיות פי אחד וחצי מעלות שכירות של דירה דומה באותו איזור, מלבד זאת קובע החוק שאי אפשר להתנות על דבר זה ואף אם הסכימו הצדדים לפיצוי נמוך מזה התנאתם בטלה. שאלתי היא האם בדין תורה החוק תקף הן במשמעותו הראשונית והן בזה שלא ניתן להתנות עליו. וכמו כן האם הדבר תלוי בשיקול דעת של דיינים או שזה יכול להשתנות מבית לדין לבית דין (לפי סגנון הדיין ואכמ\"ל).
שאלה נוספת היא האם ביכולתי לחתום לקבלן על ויתור על תביעות בכדי לקבל מפתח ולמסור מודעה בפני עדים או דיינים שהדבר נעשה באונס (מכיוון שכיום אני דר בדירה שכורה) ולאחר קבלת המפתח לתובעו. (בכלל השאלה אם זה חשוב אונס).

תשובה:

שלום רב,

אני מתנצל על האיחור במתן התשובה,

יש מקום רב לומר שהחוק תקף בהלכה מצד תקנת בני המדינה, גם כלפי זה שאי אפשר להתנות כנגדו. עיין בתשובה כאן.

אם הקבלן סירב למסור את המפתחות, מבלי שום טענה, ניתן למסור מודעה על כתב הויתור. אבל, אם היו טענות לקבלן וסיבות למה לא למסור את המפתח ובמסגרת פשרה חתמו על ויתור, הרי הוא תקף, על אף המודעה.