האם מותר לעדי הקידושין ליטול שכר? / קידושין ללא ברכות

הלכות קידושין!
1. האם יש חיוב שהעדים יהיו מעל גיל בר מצווה כלומר מעל גיל 13 ויום אחד?
2. האם עדים שקיבלו תשלום על מנת שיעידו עדותם כשרה? והאם יש הבדל באם החתן הציע לעדים תשלום על כך או שהעדים דרשו שכר?
3. אם קידש במזיד ללא ברכת הגפן וברכת האירוסין (כלומר אם רק אמר לה "הרי את מקודשת…") האם נחשבים קידושין אלו כשרים ע"פ ההלכה?
תודה.

תשובה:

שלום רב,

  1. אכן עד שאינו בן שלש עשרה הינו עד פסול.
  2. הדין הוא שנוטל שכר להעיד עדותו פסולה. אולם יחד עם זה, מותר לעד לדרוש שכר עבור הגעתו לחופה בכדי להעיד משום שאין זה שכר עדות אלא שכר הגעתו או שכר טרחתו. ראה בשו"ת הרשב"א ח"ג סי' יא, והובא בבית יוסף וברמ"א סי' כח. יש דיון כמה שכר מותר לו לקחת האם כפי המקובל על טרחה זו, או שמותר לו לדרוש יותר מהמקובל.
  3. הקידושין כשרים. הברכות למרות שהם ודאי חובה אינם מעכבות את תוקף הקידושין.