מתקן אופניים במושב שרגיל להשאיר אותם בחצרו ללא מנעול

שלום,
במושב יש מתקן אופניים. מניחים את האופניים אצלו מחוץ לביתו ואחרי שמתקן מודיע במסרון שהאופניים תוקנו. האופניים אינם קשורות, כך ההרגל שאנשים במושב לא רגילים לקשור את האופניים. היו אופניים שנעלמו מהחצר של מתקן האופניים לפי מה שזכור לו אחרי שסיים לתקנם. האם הוא חייב לשלם היות שזה נעלם מחצרו, או שכיוון שבעל האופניים ידע שאלו הם הסדרים ולא בקש בקשה מיוחדת לנעול הוא הסכים לדרך השמירה ולכן מתקן האופניים פטור מלשלם.

תשובה:

שלום רב,

אם ידוע שכך מנהגו, הוא לא חייב באחריות על האופניים.

מקורות:

הדין הוא שאומן הוא שומר שכר. אבל, רק כאשר מובן שהוא אמור לשמור. עיין פתחי תשובה חו"מ סי' שו סק"א. כמו כן אומן שהודיע שסיים את העבודה הוא שומר חינם ואם הודיע שאינו רוצה לשמור כלל, אינו חייב שמירה כלל. עיין שו"ע שם. במקרה זה שידוע מנהגו, הרי זה כאילו אמר סיימתי את העבודה ואני משאיר אותו בחצר.