זכויות אלמנה בעזבון בעלה

אחרי מתתו שאשתו מקבלת הבית, האם מבחינת ההלכה הבית שייך לאשה אחרי שהוא נפטר? וגם אם שמו של האשה רשומה על הבית האם זה משנה משהו?
וגם האם אשה יכולה לירש מבעלה מבחינת ההלכה?

תשובה:

שלום רב,

אני מתנצל על האיחור במתן התשובה,

על פי הלכה אשה לא יורשת את הדירה, אלא יש לה זכות להתגורר בה כל ימי חייה, או עד שתתחתן (מעין דיירות מוגנת).

אם הדירה רשומה על שם שני בני הזוג חצי חצי, יש לאשה בעלות על חצי דירה.

האישה לא יורשת, אבל יש לה מזונות כל ימי חייה, או עד שתתחתן בהתאם לרמת החיים שהייתה רגילה בחיי בעלה. יש גם כתובה, אבל זה לא כל כך מעשי ואף לא משתלם, משום שהיא צריכה להישבע כדי לגבות את הכתובה ולאחר מכן היא מפסידה מזונות.

מקורות:

עיין שו"ע אבן העזר סי' צג וסי' צד ועוד.