האם מותר להשהות משקלות שאינם שלמות כאיסוף עתיקות?

בס"ד
שלום כבוד הרב,
האם מותר לאדם שהוא אספן עתיקות, להחזיק בבית משקלות שכתוב עליהן מידות ?
ומה הדין לגבי אדם שיש לו משקולת של אביו שכתוב עליה 2 ק"ג, האם יכול להשתמש בה כדי לסמוך ניירות בעבודה ?

תשובה:

שלום רב,

מותר. האיסור "אֶ֣בֶן שְׁלֵמָ֤ה וָצֶ֙דֶק֙ יִֽהְיֶה־לָּ֔ךְ אֵיפָ֧ה שְׁלֵמָ֛ה וָצֶ֖דֶק יִֽהְיֶה־לָּ֑ךְ לְמַ֙עַן֙ יַאֲרִ֣יכוּ יָמֶ֔יךָ עַ֚ל הָֽאֲדָמָ֔ה אֲשֶׁר ה' אֱלֹהֶ֖יךָ נֹתֵ֥ן לָֽךְ" נאמר רק באופן שיש חשש אפילו רחוק שישתמשו בזה לצורך משקל. היום שלא משתמשים בזה כלל ואין זה מונח אלא כחפץ עתיק, אין כל איסור. ראה בשו"ע (חו"מ סי' רלא סעי' ג'): "אסור לאדם להשהות מדה חסרה בביתו אפילו שאינו מודד בה, ואפילו לעשות עביט של מי רגלים, שמא יבא מי שאינו יודע וימדוד בה. ואם יש מנהג בעיר שאין מודדים אלא במדה הרשומה ברושם הידוע, וזו אינה רשומה, מותר להשהותה". כלומר, במקרה שלך כאמור, מותר להשהות אותה בבית.