הקפאת אוכל בשבת / הכנת קרח בשבת

האם מותר להקפיא מזון בשבת? האם יש הבדל בין הקפאת מזון מוצק למזון נוזלי?
(לדוג' כמות חלות שאפיתי בערב שבת וגיליתי בשבת ששכחתי לאחסן אותם במקפיא)

תשובה:

שלום רב

נראה שמותר להקפיא מזון לצורך שמירתו ואין בזה איסור הכנה משבת לחול, אלא אם כן לצורך הקפאתו אורזים אותו באופן מיוחד וכיוצא  בזה, שבאופן זה נראה שראוי להמנע מכך בשבת.

על הכנת קרח ממשקה נוזלי בשבת ראה כאן.

מקורות:

ראה ארחות שבת פרק כב הערה רעד שהסתפקו בענין זה, וכתבו שאם אין מקום במקרר בודאי אין בכך איסור. בס’ שמירת שבת כהלכתה פרק כח סעי’ פא כתב בשם הגרשז אויערבך שכל מלאכה שרגילים לעשותה בלי לחשוב יותר מידי על תכליתה מותרת בשבת. ולכן מותר להחזיר סידור מבית הכנסת למרות שהמטרה היא שהוא לא יאבד ויהיה קיים בשבת הבאה, ומותר להחזיר אוכל למקרר למרות שהמטרה היא שמירתו ולא דוקא הסדר בבית. אלא שאסור לשעות פעולה מיוחדת בדבר המראה שכוונתו לאחר השבת, כמו אריזתו בכלי המיוחד להקפאה וכיוצא בזה. כאשר הוא מוקפא כמות שהוא, אינני רואה הבדל מיוחד בין המקרר למקפיא.