הזמנת אדם חילוני לסעודת שבת

אבי שפעם שמר מצוות כיום הפסיק לשמור שבת והדרך היחידה להגיע אלינו לראות את הנכדים ולשבת עם משפחתנו היא בשבת. איננו יכולים לארח אותם בביתנו לכל השבת ואין כל מלון סמוך. אבי קשור מאד לנכדים והנחת שלו היא לשבת איתנו בשולחן שבת, לשיר זמירות ולדבר בדברי תורה. הוא מצפה שמצוות כיבוד אב תאפשר לי לארח אותם אצלנו בשבת שכן אם לא ייסעו אלינו ממילא ייסעו למקומות אחרים.
האם מותר לי לארח אותם אצלנו בשבת כאשר אני יודע שסירוב לבקשה זו יגרום לאבי הרבה הרבה כאב ועוגמת נפש.
באמצע השבוע אין כל אפשרות במיוחד מצידנו להקדיש ערב לאירוח כשכל בני המשפחה בבית.

תשובה:

שלום רב

לצערי אין פתרון בענין זה. אם אתה יודע שכאשר אתה מזמין אותו הוא בא ברכב אסור להזמין אותו. אני מניח שאם תסביר זאת לאביך בעדינות ונעימות הוא יבין זאת היטב, הרי הוא היה דתי בעצמו בעבר וחבל שירד מדרך ה', אבל הוא יודע מה זו שבת. הדרך היחידה היא כן למצוא לו מקום נוח לכל השבת, ולשכנע אותו להשאר כל השבת, ואז גם אם אתם לא משוכנעים שיקבל את ההצעה אפשר להזמין, אבל אם אתם יודעים ברור שיסע בשבת, אין היתר. ראה מנחת שלמה ח"ב עמ' יז. וע"ע בהרחבה בענין זה בס' בינה ודעת – מחללי שבת זמנינו עמ' קלט.