סעודה מפסקת בערב יום הכיפורים

בס"ד
שלום רב
ראשית , רציתי לבקש סליחה מהרבנים הנכבדים .
אם פגעתי אני מבקשת סליחה.

ורציתי לדעת, ידוע לי שאמרו חכמים שמי שאוכל הרבה ב ט' בתשרי נחשב כאילו צם ב ט' וב י' בתשרי.
מה נחשב לאכול הרבה ? כמה סעודות צריכים לקיים לפני כניסת הצום ? ומתי מקיימים אותן ?
האם סעודות חייבות לכלול לחם ויש ליטול ידיים ?
האם במוצאי הצום אפשר לאכול בשרי ?
האם לפני הצום , עד שעה לפני הדלקת נרות אפשר לאכול בשרי ?

תודה רבה.
גמר חתימה טובה !

תשובה:

שלום רב

אין מה לבקש סליחה, לעונג לנו תמיד.

נהגו לאכול שתי סעודות בערב יום כיפור, בסעודה ראשונה יש שנהגו לאכול דגים, בסעודה שניה שהיא סעודה מפסקת נהגו דוקא שלא לאכול דגים ומוצרי חלב, אלא סעודה בשרית מבושלת, מרבים מעט יותר מבכל יום אבל אין צורך לאכול סתם הרבה מידי, מעיקר הדין אדם יוצא ידי חובה בפת בשיעור כביצה…

גם במוצאי התענית ניתן לאכול אוכל בשרי, התענית אינה של אבל, יום הכיפורים הוא יום חג ושמחה על כפרת העוונות והקירבה הגדולה לבורא העולם.

לא הבנתי מה הנושא של שעה לפני הדלקת נרות??? אפשר לאכול בשרי עד 20 דק' לפני השקיעה, אלא שכמובן אם מדליקים נרות קודם, ההדלקה נחשבת כקבלת היום הקדוש וכל דיני התענית נוהגים מיד.

נוהגים לאכול לחם בסעודה מפסקת כיון שהוא כעין יום טוב, ומטבלים את החלה בדבש [או למנהג הספרדים בסוכר].

גמר חתימה טובה.

הצטרף לדיון

6 תגובות

  1. האם יש חובה לאכול לחם בסעודה מפסקת של יום כיפור? גם זו שלפני הצום וגם זו שאחרי הצום? או שמי שלא רוצה לאכול לחם יכול גם לצאת במאכלים אחרים? אותו הדבר לגבי בשר/דגים. אני מרגישה שמאכלים אלו מכבידים עלי, מצמיאים ומקשים עלי את הצום.

  2. אין חיוב אכילת פת, העיקר לאכול מאכלים שמזינים את הגוף, כך כתב במנחת חינוך במצוה שיג, אמנם מנהג ישראל להתנהג כמו יום טוב באכילת פת, אבל אם זה מזיק לך אין חיוב. אני מניח שאם תרצי לנהוג כמנהג ישראל ולאכול רק כזית – חצי פרוסה – זה גם לא יזיק…