דין בורר בשני מיני מאכל – פיצוחים

לכב' הרב שלום: כל מני פיצוחים מעורבבים ביחד כדאי להפריד אותם שלא לעבור על דין בורר? תודה לרבנים.

תשובה:

שלום רב

משני טעמים אין כאן בעיה של בורר. ראשית את לוקחת תמיד מה שאת רוצה, כך שזה "אוכל מתוך פסולת" ולא להיפך, ובאופן זה כיון שהשימוש מידי והברירה אינה בכלי המיוחד לברירה – מותר.

שנית, במקרה זה בעצם לא מדובר באוכל ופסולת ממש, אלא בהפרדה בין שני מיני מאכלים, ובענין זה, מותר להפריד כאשר הכל לצורך אותה סעודה. למשל, אדם בישל עוף במרק ומעוניין לאכול עכשיו מרק ובמנה הבאה את העוף, הוא רשאי להוציאו לצלחת ולאוכלו במנה הבאה ואין כאן בורר. וכך גם כאן. רק כשמדובר בפסולת ממש אסור להוציא את הפסולת מתוך האוכל אפילו לשימוש מידי.

ראה בענין זה בשו"ע תחילת סי' שיט.