מורה פרטי שרוצה לעכב פתיחת "מתמידים" כדי שיהיו לו תלמידים

מלמד תינוקות בלילה בשכר, שרוצה למנוע פתיחת מתמידים כיון שלא יבואו איליו ילדים יותר, האם מותר או אסור
אבקש לקבל מקורות

תשובה:

שלום רב,

הוא אינו יכול למנוע את פתיחת המתמידים. ראה בשו"ע יו"ד סי' רמה סעי' כב: "אחד מבני החצר או מבני מבוי שביקש ליעשות מלמד תינוקות, אין שכניו יכולים למחות בידו. וכן מלמד תינוקות שבא חבירו ופתח בית ללמד תינוקות בצדו, כדי שיביאו לו תינוקות אחרים או כדי שיבואו התינוקות שאצל זה לזה, אין יכולים למחות בידו, שנאמר: ה' חפץ למען צדקו יגדיל תורה ויאדיר (ישעיהו מב, כא)".

אמנם, יתכן שבדין יורד לאומנות חברו לפעמים מי שעושה בחנם לטובת הקונים או הציבור הוא גרוע יותר ממי שבא עם "טענת פרנסה". (ראה שו"ת אגרות משה חו"מ א' סי' לח ד"ה וכ"ש) אבל במקרה זה שהטעם הוא כפי שכתב בשו"ע ה' חפץ למען צדקו וגו', ברור שאין כל הבדל ביניהם.