חלק ממשתתפי השבע ברכות מברכים בלי החתן האם אומרים שבע ברכות

שלום

כשעושים את השבע ברכות האחרון, עושים זאת ביום לפני השקיעה
האם מספיק להתחיל את הסעודה לפני השקיעה, ולהמשיך אותה ולברך לאחר מכן (כולל השבע ברכות), או שצריך לברך ברכת המזון ושבע ברכות עוד לפני השקיעה?
והאם כל המסובים צריכים לברך ברכת המזון, או שבשביל להספיק שבע ברכות לפני השקיעה, מספיק שמישהו אחד יברך ואז מברכים שבע ברכות, וכל המסובים יברכו ברכת המזון בסוף הסעודה?
ומה הדין של החתן והכלה עצמם לגבי זה.

תודה

תשובה:

שלום רב,

כתב בשערי תשובה (סי’ קפח סק”ח) שסעודת שבע ברכות שנמשכה עד ליל שמיני אין מברכים שבע ברכות. וראה עוד בפתחי תשובה אבה”ע סי’ סב ס”ק יב. אם השבע ברכות מסתיימים בשבת ראה כאן.

לכאורה אם מברכים לפני השקיעה, ודאי אומרים שבע ברכות, שהרי זה עדיין בימי השבע ברכות. ואפילו אם לא כולם מברכים באותו זמן. אבל אם החתן אינו מברך באותו זמן, לכאורה זה לא פשוט שאפשר לברך שבע ברכות. השאלה היא האם שבע ברכות הם בעצם חובה של החתן, או שזה גם חובת המסובים. ראה אוצר הפוסקים סי' סב ס"ק סג, ושו"ת מנחת יצחק ח"ב סי' מג.