בירור אצל מתחרה

שלום רב,
בדעתי להקים עסק חדש, לשם כך אני צריך לברר מספר פרטים אצל המתחרים (כגון איך הם מתמחרים מוצר מסויים). האם מותר להתקשר כאדם אנונימי? האם יש בכך בעיה של גניבת דעת או זמן?

תשובה:

שלום רב,

בשו"ע חו"מ סי' רכח נפסק: "כיצד הוא אונאת דברים, לא יאמר: בכמה אתה רוצה ליתן חפץ זה, והוא אינו רוצה לקנותו". כלומר, גם זה נחשב לאונאת דברים. האפשרות לחלץ ממנו מידע חיוני בדרך עקלתון ובדרך רמיה בלי לומר לו את המטרה האמיתית, יש בה משום אונאת דברים. הדרך הראויה שניתן לעשות זאת , היא לפנות אל מתחרה פוטנציאלי שלך במקום אחר (בעיר אחרת וכד') ולשאול אותו, אז הוא ירגיש יותר בטוח שאינך לוקח לו את פרנסתו. כמובן שצריכים לדעת שאנשים יראי שמים בעלי בטחון גמורים לא יחששו ללמד אחרים את רזי המקצוע שלהם.

בהצלחה