את מי לכבד כסנדק?

שלום רב,
הבנתי שבסנדקאות יש עניין של כיבוד הורים מדאורייתא , וראוי ונכון לכבד תחילה את הסבא מצד האב ואח"כ את הסבא מצד האם, השאלה היא אם הדין שונה במידה והסבא מצד האב חילוני גמור (לא שומר שבת) והסבא מצד האם דתי שומר תורה ומצוות?

תודה,

תשובה:

שלום רב,

אין הלכה פסוקה שיש לכבד את הסבא או האבא של האב או של האם. מאחר שהחלטתם לכבד את אחד הסבים, ודאי עדיף שתכבדו את הסב השומר מצוות. אין כל קשר אם הוא סב מצד האב או מצד האם. וכדברי הרמ"א יו"ד סי' רסד סעי' ד':  “ויש לאדם לחזור ולהדר אחר מוהל ובעל ברית היותר טוב וצדיק”, דבריו אלו מקורם מדברי הראשונים. מאחר ואליהו הנביא זל”ט נמצא בברית ועומד ליד הסנדק, וצריך שאכן יסכים להיות ליד סנדק כזה, ועוד אמרו שהסנדק נחשב כמי שמקטיר קטורת בבית המקדש, ולכן וודאי מי שאינו שומר שבת, וכשרות וכיוצא בזה, אין זה מן הראוי שיהיה סנדק.