אם לכתוב על המצבה שם שהוסיפו מחמת חולי

בס"ד

שלום לכבוד רבני בית הוראה שליט"א,

שאלה: רב מחבר ספרים שכשחלה הוסיפו לו שם " חיים" כדי להטיב לו ממצבו, ואחרי שמת כשכותבים עליו או מצטטים אותו האם יש לכתוב שמו עם תוספת שם " חיים" כגון " הרב פלוני חיים שם משפחה" ? כשלא ידוע בחייו עם תוספת שם "חיים" ? האם זה רק להטיב מצב של חולה שקצתה לו מחלה אבל לענינין כזה לא שייך להזכיר?

תודה ברכה והצלחה

תשובה:

שלום רב

הכלל בענין זה הוא כך: אם החלים מאותו החולי, נקבע לו שם זה ויש להוסיפו, ואף שנשתקע ונשכח מלב הציבור, יש סוברים שגם שם שנשתקע קיים ועומד, ויש שסוברים שאף אם רק מקצת בני אדם יודעים מאותו השם די בכך כדי שלא יחשב כבטל, ואף שלענין גט או כתובה לא נזכיר אותו, במצבה ניתן להזכירו. בפרט, אם הקפיד לעלות בו לתורה, שאז ודאי הוא שם לכל דבר וענין. אבל אם מת מאותו החולי, בטל שם זה לגמרי ושוב אין צורך להזכירו.

מקורות:

פרטי דין שם שנשתקע נתבארו בשו"ע אבהע"ז סי' קכט סעי' יח ורבים הם עד שאין המקום לפורטם, יש מחלוקות עצומות אם שם שנשתקע בטל לגמרי אוצריך להזכירו בגט שני, ויש מחלוקת גדולה אם שם שידוע לאנשים אבל לא משתמשים בו נחשב שנשתקע וכו' ואין כאן המקום להאריך בכל אלו, עיי"ש.

החילוק בין אם מת מאותו חולי או לא התבאר בשו"ת המבי"ט ח"א סי' קכה.