זכות קדימה בחזנות בית הכנסת

שלום,

רציתי לדעת אם יש דין בדיני קדימה, שאדם שהוא מתפלל בבית כנסת כבר כמה שנים וכעת רוצים למנות חזן חדש בבית כנסת לשבתות, האם יש לו הזכות לקבל את התפקיד קודם מאשר אדם אחר?
האם יש מקור לדבר כזה?

תודה רבה!

תשובה:

שלום רב

לא ידוע לי על מקור לדין כזה. באופן כללי זכות הבחירה היא של הציבור, לא יתכן שיחיד יכוף את עצמו על הציבור כאשר הם מעדיפים חזן אחר… זה לא יעלה על הדעת… אדם שכבר הוחזק להיות חזן בבית הכנסת, או אביו היה מוחזק לכך וגם הוא ראוי לאותה איצטלה, יש לו זכות קדימה, ולא בנקל ניתן למנות אדם אחר במקומו.

הצטרף לדיון

4 תגובות

  1. מדובר שהחזן הקודם עזב את התפקיד, ויש כעת אדם שכבר מתפלל שנים בבית הכנסת ולעומתו אדם אחר שהגיע רק לפני זמן קצר לבית הכנסת שמנסים לקדם אותו לתפקיד, האין זה פשוט שהאדם הותיק יותר יקבל את התפקיד?

  2. לדעתי לא. כפי שאתה מתפלל שנים רבות בבית הכנסת, כך יש עוד אנשים שמתפללים שנים רבות בבית הכנסת וזכותם למנות חזן שקולו ערב לאוזניהם…

  3. זה בדיוק הענין, שאם זה היה נעשה באופן דמוקרטי של הצבעה של ציבור ניחא, אלא שרק הרב (ואולי עוד מישהו) רוצים לקבוע מי יהיה, ואני שואל האם זה תקין.